Γράφει ο Δ. Παπαζυμούρης:
“Η ιδέα είναι να απολαύσουμε γαστρονομικά ένα πραγματικά γκουρμέ πιάτο, το οποίο όμως βιωματικά έχουμε μάθει ως μαμαδίστικο ή απλό Κυριακάτικο φαγητό και έτσι δεν το εκτιμάμε όπως του αξίζει.“
ΥΛΙΚΑ (για 35-40 κομμάτια)
Για τη γέμιση
- 1 κιλό κιμάς (σε οποίον συνδυασμό θέλετε)
- 1 κούπα ρύζι μακρύκοκο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο δυόσμο αποξηραμένο τριμμένο ή φρέσκο ψιλοκομμένο
- ½ κούπα καλό ελαιόλαδο
- πιπέρι
Για το τύλιγμα
- 2 κομμάτια λάχανο τουρσί ή 15-20 μεγάλα ρολά της Lagadas Farm
- 1 καρότο περασμένο στον τρίφτη
- ½ κούπα καλό ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
- 3 αβγά
- ½ κούπα ζουμί από το λάχανο τουρσί
- 3 κ.γ. corn flour
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το γέμισμα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο.
- Ανοίγουμε ή ξετυλίγουμε τα φύλλα από το λάχανο τουρσί με προσοχή. (κρατάμε το ζουμί).
- Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη του λάχανου αν υπάρχουν.
- Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα, αφού βάλουμε μια «μπαμπάτσικη» κουτάλια της σούπας από την γέμιση.
- Τους τοποθετούμε σε στρώσεις σε κατσαρόλα που στον πάτο έχουμε βάλει ότι περίσσεψε από το λάχανο και το τριμμένο καρότο.
- Σκεπάζουμε με ένα πιάτο, βάζουμε νερό και το λάδι, μέχρι να σκεπάσει τους λαχανοντολμάδες και βράζουμε για 45-50 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
- Χτυπάμε τα ασπράδια και τους κρόκους χωριστά και στην κούπα με το ζουμί από το τουρσί ανακατεύουμε το corn flour.
- Βάζουμε την ελαφριά μαρέγκα τους χτυπημένους κρόκους και το ζουμί με το corn flour, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά να ομογενοποιηθεί.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και την γυρίζουμε να πάει παντού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν χρειάζεται το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα, γιατί υπάρχει το corn flour και δεν κόβει!
Καλή σας όρεξη!